6 najlepszych produktów dla zdrowia serca

6 najlepszych produktów dla zdrowia sercaLudzkie serce to niestrudzony silnik, który działa 24/7 bez żadnych wyjściowych lub w weekendy, mamy obowiązek to zrobić każdy oddech. Zdrowe serce należy do długiego i twórczego życia bez chorób i zmartwień, dlatego wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Istnieje kilka prostych rzeczy, które możesz zrobić, aby zachować zdrowe serce – powstrzymywać się od nałogów, zrobić odpowiednią aktywność fizyczną i wzbogacić swoją dietę o te 6 sercowo-zdrowe produkty:

1. Jagody dla zdrowia serca

Liczne badania wykazały, że owoce mają korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia, a zwłaszcza dla zdrowia serca; są one pakowane z takich składników odżywczych, jak luteina i beta-karoten (karotenoidy), witamina c, kwas elagowy (polifenoli), wapnia, kwasu foliowego, potasu, magnezu i błonnika.[1] na przykład, badanie, przeprowadzone wśród kobiet, którzy jedli więcej niż trzech porcji truskawek i borówki w tygodniu pokazał, że mieli na 32% niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, zużywa mniej jagód. Naukowcy tłumaczą to związki, zwane flawonoidy (które są przeciwutleniacze) i antocyjany (dają jagody kolory niebieski i czerwony), które pomogą w rozszerzeniu naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.[2] inne badanie, okazało się, że jedzenia jest po prostu szklanka mieszanych owoców dziennie może zwiększyć poziom “dobrego” cholesterolu hdl, który, bez wątpienia, jest dobre dla serca.

Co robić: jagody są zdrową przekąską same w sobie, i można również doładować swoje naleśniki z nimi, dodać jagody w płatki owsiane lub sałatkę, wymieszać je w koktajl. Wszelkie jagody zrobią swoje – borówki, truskawki, jeżyny, czerwonej maliny, jeżyny, itp. – po prostu wybierz tego, który ci się bardziej podoba.

2. Łosoś i inne tłuste ryby dla zdrowia serca

Łosoś, sardynki, tuńczyk, makrela i pstrąg są bogatym źródłem Omega-3 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak twierdzą, mają кардиопротективных właściwości[4] i anty-krzepnięcia efekt;[5] mogą zwiększyć poziom dobrego cholesterolu[6] i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nagłego zawału serca u pacjentów z zawałem historii.[7] tłuste ryby jest również dobrym źródłem Selenu, przeciwutleniacz z sercowonaczyniowymi właściwości ochrony.[8]

Co robić: zaleca się, aby mieć jak najmniej dwie porcje (około 3,5 uncji każda) z dowolnego tłustych ryb w tygodniu. Gdy jest to możliwe, dążyć do świeżego i dziki, a nie (to z wysokiej zawartości soli) lub taktowali (ustępuje on gruby skład) ryb. Sparing technik gotowania, pieczenia lub переманивание pomaga utrzymać zdrowe oleju, tak, że można uzyskać jak najwięcej z twojego posiłku. Podawać rybę na poduszce z zieleni z marchwi i soczewicy, aby dostać jedzenie zasilania.

3. Płatki owsiane dla zdrowia serca3. Płatki owsiane dla zdrowia serca

Wiele badań już udowodnili, że owies-to wspaniałe danie, aby obniżyć poziom cholesterolu.[9] chodzi o to, że beta-glukan zawarty w owies forma soluble włókna, które rozpuszcza się w przewodzie pokarmowym i tworzy swoisty żel, który wiąże nadmiar cholesterolu w jelitach, a tym samym zapobiega jego wchłonięcia. Zamiast tego, ona wyprowadza z organizmu cholesterol jako część odpadów ciała. Całe ziarna owsa także może poprawić kontrolę ciśnienia krwi i zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.[10]

Co robić: płatki owsiane-to doskonałe śniadanie; z góry go z niektórych świeżych owoców dodatkowe korzyści dla zdrowia. Użyj pełnoziarniste płatki owsiane, wymagające gotowania i nie przeczyszczenie, ponieważ mają one wysoką zawartość rozpuszczalnych beta-glukan, a zatem są bardziej skuteczne dla poprawy cholesterolu wymiany.[11] w celu uniknięcia pachnący owies, bo one często są pełne cukru. Można zrobić płatki owsiane chleb lub beztłuszczowe ciasteczka z płatków owsianych, a także.

4. Pomidory dla zdrowia serca

Pomidory, dzięki wysokiej koncentracji potasu, innego serca-produkt przyjazny dla środowiska. Pomidory, zwłaszcza gotowane i wykończenia, również doskonałym źródłem antyoksydantów likopenu. Badania wykazały, że likopen może być przydatne, aby obniżyć poziom “złego” cholesterolu LDL,[12] rachunkowości naczyń krwionośnych open[13] i zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.[14] regularne spożywanie likopenu-bogata w pomidory może zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,[15], a ich niska kaloryczność i niska zawartość cukru sprawia, że pomidory doskonały dodatek do zdrowego odżywiania.

Co zrobić: Dodać surowe pomidory do sałatki lub kanapki. Lub spróbować przygotować własny sos pomidorowy ze świeżych lub konserwowych pomidorów; dodać trochę posiekanych warzyw i oregano dla jeszcze lepszego smaku. Okazuje się, że Gotowanie sprawia, że pomidory są nawet korzystniejsze, chociaż gotowane pomidory zawierają mniej witaminy c, likopenu w przetworzonych pomidorach bardziej dostępna.

5. Ciemna czekolada dla zdrowia serca

To prawda! Czekolada może być naprawdę zdrowym, naukowcy uważają, że to nawet może wnieść do serca. Badanie z 2012 roku wykazały, że codzienne spożywanie ciemnej czekolady może zmniejszyć нефатальных udarów mózgu i zawałów serca u osób z wysokim ryzykiem tych pytań.[16] inne badanie wykazało, że picie jest dość bogaty kakao-produkty pomogły obniżyć ciśnienie krwi w prehypertensive i nadciśnienie tętnicze.[17] naukowcy wiążą korzystny wpływ kakao flawonoli i polifenole, które pomagają chronić serce i nawet zapobiec powstawaniu zakrzepów krwi.

Co należy zrobić: należy pamiętać, że tylko gorzka czekolada jest zdrowa, więc celem dla czekolady, która składa się z nie mniej niż 60-70% kakao, zdrowy ciemna czekolada zawiera ponad 74% kakao. Zawsze czytaj etykietę, aby upewnić się, że czekolada masz zamiar jeść nie zawiera tłuszczów nasyconych z oleju palmowego lub innych dodatków.

6. Awokado dla zdrowia serca6. Awokado dla zdrowia serca

Awokado-to jest naprawdę super-duper, zawiera praktycznie wszystko, czego dusza musi – błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), potas, magnez, witaminy antyoksydacyjne C i e, witaminy z grupy B, karotenoidy, fitosterole, a także związki fenolowe.[18] ponadto, jest to doskonałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc obniżyć poziom “złego” cholesterolu LDL[19] i może być przydatne do zapobiegania zakrzepicy podczas niedokrwienia pacjentów.[20] awokado pomaga również wchłanianie karotenoidów, takich jak likopen i beta-karoten[21], które są niezbędne dla zdrowia serca.

Co zrobić: Dodać awokado w swoją salsę lub poprawić swoje sałatka z awokado. Można dodać kostki awokado do sałatek lub użyć puree z awokado jako spreadu zamiast masła. Należy jednak pamiętać, że awokado jest dość dużo kalorii, więc trzymać się skromne rozmiary porcji – połowa całego awokado dziennie-to normalne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *